Какво ни е необходимо, за да бъдем успешни? И какво е успех?

Най-вероятно, колкото различни хора попитате, толкова различни отговори ще получите. Много от отговорите ще си противоречат. Ако прегледате биографиите на успели и популярни личности от която и да е сфера на живота, положението няма да е по-различно. Изглежда, че всеки от тях не само успява по различен начин, но и стига до успеха по различен път.

Като човек, гладен за успех, през последните десет години не съм спирал да се уча и да тествам наученото в собствената си работа, за да намеря магическата съставка на успеха. И… се оказа, че между успелите, прогресивни хора има нещо общо: техните навици, които те прилагат всеки ден. Подгответе се да научите кое е общото между водещите политици, шоумени и бизнес лидери в днешно време, как и вие можете да придобиете същите навици и… приятно четене.

 

I. Медитират.

Бистрият и чист ум е не само нещо полезно и приятно, но и ни е необходим за успеха. Няма как да взимаме добри решения, водещи до големи успехи, ако сме нервни и раздразнителни, нали?

Често правим грешката да мислим, че ако всичко около нас е наред и плановете ни се развиват, както сме очаквали, ще бъдем спокойни. Всъщност е вярно обратното: нашето спокойствие ще ни направи по-склонни да взимаме трудни решения, да забелязваме малките проблеми, преди да са станали големи и като цяло да бъдем по-успешни.

Медитацията е практика, която много успешни хора (Опра Уинфри, инвеститорът Рей Далио и технологичният гений Марк Бениоф са само малка част от тях) прилагат ежедневно, за да се фокусират и да си осигурят ясен ум. Дори и 5 или 10 минути дневно са достатъчни и никой не е прекалено зает, за да се откаже поне да опита.

Съществуват множество методи и практики на медитация. Ако не сте медитирали досега, ето няколко лесни съвета, с които да започнете:

  1. Намерете тихо място, където никой и нищо няма да ви разсейва през следващите десетина минути.
  1. Оправете облеклото си, ако е необходимо. То трябва да е удобно и да не ви стяга, притиска или дразни. Не е необходимо да се преобличате, но може да се наложи да си събуете обувките или да си свалите колана например.
  1. Настройте аларма за край на медитацията. Ако медитирате за първи път, препоръчително е да започнете с много кратка медитация, например 3 или 5 минути. Изберете тих и нежен звук за алармата, който няма да ви стресне.
  1. Седнете в максимално удобна и отпусната позиция. Може и да легнете, но ако сте много уморени, е възможно да заспите преди края на медитацията.
  1. Затворете очи, дишайте дълбоко и се концентрирайте върху всяко вдишване и издишване. Ако в ума ви се появи мисъл или образ, внимателно и без напрежение върнете фокуса върху дишането си. Опитайте да се отпуснете максимално, докато го правите.
  1. Когато алармата се задейства, бавно отворете очи и без да бързате и да се напрягате, се върнете към нормалното ежедневие.

 

II. Знаят кои са целите и приоритетите им и ги следват.

Имате ли цели, които се опитвате да постигнете? Според проучване, проведено от Том Корли за книгата му “Навиците на богатите”, 62% от богатите и успешни хора си поставят (и си записват!) основните цели в живота си, заедно с конкретен план с годишни и месечни цели, докато само 6% от хората с ниски доходи правят същото.

Ако все още нямате поставени цели, запитайте се кои са най-важните ви приоритети в момента, какво искате да постигнете и какви конкретни действия можете да предприемете през следващия месец и през следващата година, за да постигнете набелязаното. Тази задача може да ви отнеме от няколко часа до цял ден, но си струва да отделите това време, защото то ще ви помогне да станете много по-продуктивни и щастливи в дългосрочен план.

Още насоки относно този процес:

Внимавайте да не попаднете в капана на некачествените въпроси, защото те ще ви доведат до некачествени отговори. Например, ако се запитате “Защо нямам достатъчно пари?”, най-вероятно мозъкът ви веднага ще реагира с нещо като “Защото не те бива в работата” или “Защото живееш в България – тук никой няма пари”. Вместо това, запитайте се “Как мога да имам повече пари?” Подобен въпрос ще ви доведе до качествени отговори като “Мога да поговоря с шефа ми за повишение на заплатата”, “Ще стартирам бизнес” или “Ще опитам да разработя нов продукт, който да предложа на клиентите си”. Целта ви е отговорите на въпросите, които си задавате, да ви доведат до конкретни действия, които можете да предприемете.

– След като имате набелязани действия, разделете ги на възможно най-малките стъпки и ги подредете в необходимата последователност за достигане до целта. Големите цели често изглеждат непостижими, но и най-голямото начинание се състои от множество малки стъпки, които са абсолютно възможни и изпълними. Трябва само да ги откриете и да ги следвате.

Отделяйте по 2-3 часа в края на всеки месец за преглед, преоценка и планиране. Разгледайте как се движите по всяка от целите си, къде имате напредък и къде нямате. Преценете и доколко всяка от целите все още е важна за вас и защо. Ако е необходимо, направете корекция в курса, като промените плана на задачите си за следващия месец.

 

III. Майстори са в управлението на времето си.

Управлението на времето е от изключително значение за продуктивността и успеха, защото времето е единственият ни невъзобновим ресурс. Каквото и да правим, няма как да получим повече време от 24-те часа във всяко денонощие. Успелите знаят това и успехът им се дължи в голямата си част на това, че бюджетират времето си също така стриктно, както и парите си (а понякога дори и по-стриктно).

Има множество системи, книги и курсове, които ви обещават да постигнете нирвана в управлението на времето и да прелитате от една изпълнена задача към друга с лекота и удоволствие. Как да се ориентирате в огромното многообразие? Ето някои насоки от най-добрите коучове по бизнес стратегии и управление на времето в света:

– Брайън Трейси, световно признат бизнес автор, коуч и лектор, съветва всяка сутрин да изяждаме по една жаба. Той обаче няма предвид хапване на жабешки бутчета на закуска (и по-добре – дори и да ги обичате, все някога ще ви омръзнат, ако ги ядете всеки ден). “Жабата” представлява най-трудоемката, сложна, тежка или неприятна задача, която трябва да свършите през деня. Нещо, което с удоволствие бихте отлагали за утре… неограничен брой дни. Ако вместо да отлагате, свършите първо тази задача, ще се почувствате неочаквано добре и уверени в себе си, защото сте преодолели нещо толкова неприятно. Освен това, до края на деня ще ви очакват само неща, които са по-леки и приятни от тази задача, което създава допълнително чувство на удовлетворение.

– След като сме изяли жабата, как да се справим с големия куп от останалите ни задължения? Задачата не е лесна, особено ако разполагаме с ограничено време и… ако не знаем колко време ни отнемат обичайните ни дейности. Не се изненадвайте от това твърдение. Множество проучвания и експерименти са доказали, че човек рядко има реалистична представа за това колко време е прекарал в дадена дейност. Василена Вълчанова, един от най-популярните български блогъри на тема онлайн маркетинг и продуктивност, препоръчва да използваме приложение за проследяване на времето, дори и да не се налага да се отчитаме пред някого коя дейност колко време ни отнема. Има различни приложения, които могат да ви съдействат. В безплатните ресурси, които ви предоставяме след абониране по имейл има опции, които да прегледате.

– Според Джеймс Алтъчър – бизнесмен, инвеститор, писател и автор на книгата “Силата на не” – умението да казваме “не” е ключово за управлението на времето ни и оттам – за успеха. Само когато кажем “не” на нещата, които не допринасят за целите ни, ще имаме достатъчно време, сили и енергия да се занимаваме с онези, които ни носят успех. Той препоръчва да направите основен преглед на всичко, което правите в ежедневието и на всички задължения, които сте поели пред други хора: от задачи в работата, с които сте се нагърбили по своя инициатива, през домакински задължения до традиции, които спазвате с приятели. Обмислете добре какво ви носи всеки ангажимент и доколко е важен за вас, решете кое да запазите и от кое да се откажете и направете “разчистването”. След като подредите приоритетите си по този начин, бъдете много внимателни към новите ангажименти, които поемате и не се страхувайте да казвате “не”, ако те не отговарят на собствените ви цели.

 

IV. Фокусирани са.

Фокусът е нещо изключително важно за всеки успех. Нямаме предвид магическите трикове, а фокусирането върху най-важните задачи, след като вече сме определили приоритетите си.

Вече многократно е доказано, че мултитаскингът води към изтощението и бърнаута, а не е кратък път към успеха. Ключов за успеха е фокусът само върху една задача, докато работим по нея. Но как да определим върху какво да се фокусираме и как да поддържаме концентрацията си в топ форма?

Стивън Кови, един от най-успешните автори на книги и лектори на тема продуктивност и организация на времето и автор на множество бестселъри, сред които е “Седемте навика на високоефективните хора”, препоръчва да разположим всяка от задачите си в матрица, разделена на четири сегмента:

  1. Важни и спешни. В тази категория попадат неща като бебето ви, когато заплаче, избухването на пожар или ако телефонът ви звънне и на дисплея видите името на някой особено важен за вас човек. Тази задачи не търпят отлагане и трябва да се погрижите за тях веднага, когато възникнат.
  1. Важни, но не спешни. Тук влизат планирането, упражняването на вашето призвание и грижата за здравето: здравословно хранене, спорт и профилактични медицински прегледи. Кови препоръчва да отделяте по-голямата част от времето си на задачите в този квадрант. Колкото повече време прекарвате тук, толкова по-малко ще бъдат задачите в квадрант 1, тъй като “гасенето на пожари” много често е резултат от лошо планиране или от дълго пренебрегване на здравословни проблеми.
  1. Спешни, но не важни. Всички случаи, при които някой ви прекъсва и настоява за вниманието ви: обаждания по телефона от хора, които не са важни за вас (например от непознати номера, на които вдигате с надеждата това да е нов клиент, научил номера ви от ваш приятел, а се оказват търговски агенти, които ви предлагат “уникална възможност за инвестиране в акции без никакъв риск”) или колеги, които идват до бюрото ви, за да ви попитат нещо набързо, докато се опитвате да се концентрирате върху някоя задача. Постарайте се максимално да ги избягвате. Изключете звуковите нотификации на телефона си и го поглеждайте от време на време, когато сте в почивка, отваряйте електронната си поща по 2-3 пъти на ден, а не всеки път, когато дойде ново съобщение (освен ако основната ви работа не се състои в контактуване с клиенти или партньори по e-mail) и стойте със слушалки на бюрото си, когато не искате да ви прекъсват – дори и да не слушате нищо, слушалките сигнализират на околните да не ви прекъсват.
  1. Нито важни, нито спешни. В този квадрант влизат разнообразните дреболии, които не са свързани с нещо важно за вас (като работата или семейството ви), но ви разсейват и ви губят времето. Например “гледането” на телевизия, което всъщност е превключване между различни канали, без да се спирате на нищо конкретно или скролването из Facebook, където незнайно как и днес потънаха цели два часа. Ограничете тези неща до абсолютния минимум, тъй като те не ви носят стойност. Внимавайте да не поставите в този квадрант хобитата си и любимите си дейности – това е честа грешка на амбициозните и гладните за успех. Как да разпознаем кандидатите за квадрант 4? Те не ни носят радост и удовлетворение. Ако след два часа пред екрана сте доволни, че сте видели най-новия филм на любимия си режисьор, това е било едно добре прекарано време за почивка, каквото трябва да отделяте всеки ден, независимо колко сте заети. Но ако не можете да си спомните какво сте гледали и ви е леко яд, че през тези два часа не сте правили нещо друго, честито – току-що загубихте два часа от живота си в дебрите на квадрант 4. Но не се отчайвайте: вече знаете от опит какво да спрете да правите и защо.

V. Автоматизират.

Компютрите, телефоните и останалите технологични приспособления, които използваме, би трябвало да ни помагат в организацията на времето и да ни го спестяват, нали? Тогава защо толкова често се получава така, че най-голямата част от деня ни преминава пред тях?

Ако сте следвали стъпките в статията досега, вече имате отговор на част от тези въпроси и може би сте успели да си освободите час-два от времето през деня. Добрата новина е, че можете да направите още повече.

Прегледайте възможностите за автоматично филтриране на електронната си поща. Всички съвременни e-mail софтуери предлагат функционалност за автоматично подреждане и класифициране на писмата ви по определени признаци още при пристигането им в пощенската ви кутия. Сред признаците могат да бъдат e-mail адресът на подателя, името му или думи, съдържащи се в заглавието или в текста на писмото. Ако отделите час или два да класифицирате кореспонденцията, която най-често получавате, така че писмата от шефа или от най-важните ви клиенти да влизат в една папка, на която да обръщате внимание с приоритет, любимите ви е-бюлетини да се събират на едно място, за да ги прочетете, когато имате време за тях, а спамът да се изтрива, без дори да го виждате, ще си спестите месеци или дори години в дългосрочен план – зависи колко писма получавате. И докато се занимавате с това, защо не обмислите още веднъж дали няма e-mail нотификации, които е по-добре да изключите, за да не пълнят входящата ви кутия с ненужни съобщения?

Онлайн инструментите за автоматизация на задачите са безценни помощници, които могат да ви освободят по няколко часа на седмица. Принципът им на действие е следният: свързвате с тях онлайн услугите и инструментите, които ползвате най-често (e-mail, онлайн календар, онлайн офис пакет, социални мрежи, смартфон) и задавате условия, при които при настъпване на определени действия автоматично се изпълняват други. Например, можете да настроите “рецепта”, която автоматично споделя всяка публикация в блога ви във всички популярни социални мрежи, веднага след като я качите. Или ако в края на всеки работен ден попълвате електронна таблица с отчет на всички телефонни разговори, които сте провели с клиенти, можете да накарате вашия дигитален помощник да записва всеки номер, с който разговаряте, във файл в Google Drive. В списъка с безплатни ресурси сме посочили варианти.

Създайте си онлайн банкиране и проверете какви възможности ви дава вашата банка за автоматизиране на месечните плащания, които правите за битови сметки, вноски по кредити и други. Повечето банки имат т.нар. опция директен дебит, която позволява сметките ви да се заплащат автоматично всеки месец. Така си спестявате не само време, а и стреса от това да не забравите да платите всичко в срок. Опцията за директен дебит може да се заяви и в банков клон, но електронното банкиране (в повечето случаи) позволява да правите промени в параметрите ѝ (например да добавяте или премахвате автоматични плащания), без да посещавате банков клон. Удобно е и за плащанията, които правите лично. Дори и да трябва да попълвате платежните си онлайн всеки път, това е много по-удобно от посещението в банката и чакането на поредната опашка.

 

VI. Делегират.

И все пак остават множество задачи, които компютърът не може да свърши по-добре от човека. С развитието на изкуствения интелект те ще стават все по-малко, но докато стигнем до времето, когато всеки от нас ще има в дома и в офиса си интелигентен помощник като Джарвис от “Железният човек”, ще трябва да си вършим досадните задачки сами… Но дали наистина е така?

Ако отделите още някой и друг час за обстоен преглед на всички дейности в работата и ежедневието си, със сигурност ще намерите неща, които спокойно можете да делегирате на някой друг. Това е очевидно, ако сте мениджър и ежедневно давате задачи на служителите си, но има още много неща, които можем да възложим на други хора (или фирми), за да се концентрираме върху по-важните за нас неща. Повечето от идеите в списъка по-долу струват пари, които може би не сте свикнали да харчите за подобни услуги, но си струва да помислите какво бихте могли да направите с времето, което тези услуги ще ви спестят. Може би ако го отделите за допълнителна работа, ще изкарате по-голяма сума от тази, която сте платили на човека, нает да се погрижи за домакинството вместо вас? Или ще имате един допълнителен час, през който да си починете, за да сте по-свежи и отпочинали в офиса и това ще се отрази положително на заплащането ви?

Наемете домашна помощница. Във всички големи градове на страната работят фирми, които извършват почистване по домовете на цена между 50 и 100 лв. за основно почистване в зависимост от размера на жилището ви, от броя часове, които чистачът ще прекара у вас и от това дали ще ползва вашите почистващи препарати и прахосмукачката ви или ще работи с такива на фирмата (не пренебрегвайте този вариант – малко по-скъп е, но почистването ще се извърши с професионална, висококачествена техника и препарати, които ще се справят с мръсотията по-добре от тези, които ще си купите от магазина).

Пазарувайте онлайн. В днешно време можете да си купите онлайн всичко: техника за дома и офиса, консумативи, дрехи и обувки. В големите градове можете да направите онлайн дори и седмичните си покупки от супермаркета. В повечето случаи онлайн имате по-бърз достъп до много по-богат избор от стоки, често те са на цени, по-ниски от тези в магазина, а дори и да имате допълнително начислена цена за доставка, тя е сравнима с парите, които бихте похарчили за градски транспорт или гориво, ако се разходите по магазините. Не забравяйте и времето, което ще спестите. То е безценно. И още един бонус: много малко “физически” магазини ще приемат вече закупена стока, ако решите да я върнете, докато за всичко, закупено онлайн (освен за хранителни продукти) Законът за защита на потребителя задължава търговеца да го приеме и да ви компенсира, ако върнете стоката в 14-дневен срок и в добър търговски вид. Това ви дава доста по-добра възможност да я изпробвате, отколкото “на крак” в магазина.

Потърсете си онлайн асистент. Дори и да нямате правомощия да наемате хора във фирмата си, може да има досадни задачи, които си струва да заплатите от личните си средства, за да ги свърши друг, като например набиране на текстове, проучвания и анализи. Ако работите на език, различен от български, можете да си намерите асистент в популярните сайтове за наемане на фрилансъри (в списъка с ресурси сме дали примери). В България все още няма популярни онлайн услуги от този тип, но можете да потърсите групи на фрилансъри във Facebook и да пуснете обявата си там. Добър вариант за България е наемането на виртуален асистент студент (на фиксирано или почасово заплащане). Така ще дадете възможност на своя асистент да придобие практически опит и да се сдобие със средства, а вие ще получите услуга – доста често много качествена – на напълно поносима цена.

 

VII. Четат.

Четене ли? Кой има време за това? Все повече хора в днешно време си задават този въпрос и оставят други приоритети да надделеят над любовта им към книгите. Така обаче сами си подлагат бананова обелка по пътя към успеха, на която рано или късно рискуват да се подхлъзнат. А за тези, които изобщо не обичат да четат, имам лоши новини: конкурентите ви отделят време за четене и напредват, а не се оплакват, че не им е приятно.

Двата най-добри съвета относно четенето за заети хора:

– Регистрирайте се за групово четене в социалните мрежи (можете да потърсите такива на любимата си тематика книги). Има и специализирани мрежи само за книги. Те събират любителите на книги, съдържат купища препоръки за интересни четива и позволяват да следвате любимите си автори и приятелите си и да виждате какво четат (или пишат).

– Ако наистина нямате време за четене или просто нямате търпение да получите повече знания максимално бързо, но владеете английски, има начин да “хакнете четенето”. Свалете си приложение за резюмета на книги. Има няколко популярни такива, които ви предоставят резюмета на най-популярните книги за бизнес, психология, наука, успех и мотивация, както и биографии на топ лидерите на нашето време. Можете да научите най-важното от почти всяка значима книга за минути, като го прочетете или го слушате в аудио формат. Последната опция позволява и да увеличите скоростта, с която слушате, ако сте особено нетърпеливи. Дали сме варианти в списъка с ресурси.

 

VIII. Спортуват.

Едва ли е необходимо да ви убеждаваме в ползите от редовния спорт за здравето. Спортът помага и на продуктивността, защото прави ума по-фокусиран и помага да постигнем по-добри резултати за по-кратко време.

Предпочитанията за любим спорт оставяме на вас, а ние ще ви вдъхновим с няколко примера за успешни личности и техните спортни навици.

– Барак Обама прави по 45 минути силови и кардио упражнения 6 дни в седмицата. Забелязван е и да играе баскетбол около Белия дом.

– Хилари Клинтън поддържа форма с бързо ходене и йога.

– Марк Зукърбърг прави минимум три тренировки седмично. Обикновено фитнесът е първото нещо, което прави сутрин. Установено е, че сутрин волята ни е най-силна, така че това е полезна практика, която може да бъде полезна и на вас.

– Ричард Брансън се занимава с голямо разнообразие от активности: плуване, йога, скално катерене, тичане и вдигане на тежести. Той твърди, че когато се поддържа във форма, става толкова по-продуктивен, колкото ако работи по още 4 часа дневно.

– Тим Кук е фитнес маниак и тренира редовно, въпреки напрегнатото си ежедневие. Той редовно може да бъде намерен във фитнеса в 5:00 сутринта.

 

IX. Живеят в настоящето.

Колко често ви се случва да мислите за миналото или за бъдещето? Това е ОК, когато планираме или когато искаме да анализираме грешки или успехи от миналото, но не бива да забравяме, че единственият момент, който наистина можем да използваме, е настоящият.

Ако горното изречение ви звучи като приятна, но не особено приложима мъдрост, ето и няколко практични съвета, с които ще постигнете тази цел.

– За да подобрите представянето си, например когато изнасяте презентация пред колеги, спрете да мислите за него. Концентрирайте се върху съдържанието: какво искате да кажете или да направите, а не как изглеждате, докато го казвате или правите.

Фокусирайте се върху предмет, гледка или звук около вас, за да се концентрирате върху настоящия момент. Ако не успявате, върнете се на точка 1, опитайте с малко медитация и после пак проверете фокуса си.

– Когато се притесните за бъдещето, например дали ще останете с настоящия си партньор или на сегашното си работно място, напомнете си, че най-добрият начин да направите околните щастливи и искащи да бъдат във вашата компания е да сте наистина с тях сега, да ги изслушвате и подкрепяте.

– Ако се тревожите дали времето ще ви стигне за дадена задача или дали ще я свършите по най-добрия възможен начин, не мислете за времето. Звучи като парадокс, но истината е, че ако поглеждате часовника през 15 минути, притеснени, че крайният срок идва всеки момент, няма да ви остане много време или сила да се фокусирате върху работата си, нали? Вместо това опитайте следния трик: ако знаете, че имате само един час за работа, навийте си аларма за след час, отпуснете се максимално и започнете да работите така, сякаш имате неограничено време и не се налага да мислите колко е изминало. Най-вероятно ще приключите със задачата, преди алармата да се е включила, а дори и да я чуете, ще останете приятно изненадани от резултата от вашия един час фокусирана работа.

Ако нещо особено много ви тревожи, изправете се срещу него възможно най-скоро и се опитайте да разрешите проблема. Колкото и лошо да стане положението, отлагането само ви губи времето в тревоги за бъдещето, а в тях изразходвате и повече психическа енергия, което пречи на ентусиазма ви относно останалите сфери на живота ви, където нещата най-вероятно са ОК, но тревогата от този единствен проблем ви пречи да им се насладите.

 

X. Благодарни са.

Независимо какво е положението ви в момента и от какво сте недоволни, най-вероятно съществува човек, който е по-зле от вас. Същевременно, ежедневно ви се случват много неща, които ви радват и мотивират, но най-вероятно пропускате да ги забележите. Ето няколко съвета, които можете да приложите поотделно или в комбинация, за да придобиете навика да забелязвате всичко положително около вас:

Всяка сутрин, веднага след ставане, записвайте поне по пет неща, за които сте благодарни. Може да са ваши успехи, обикновени неща от ежедневието като например това, че имате ток и течаща вода, и двете или всичко останало между тях.

– Носете си малко тефтерче или си направете текстов файл на телефона или таблета. Записвайте си всяка победа, всеки успех и всеки повод за радост през деня, още щом се случат. Периодично препрочитайте написаното, особено когато не сте в настроение.

– Поставете голям буркан на видно място близо до вас. Всеки път, когато се зарадвате за нещо, колкото и малко да е, го записвайте на листче и го пускайте в буркана. В края на годината го отворете и прочетете всички листчета. Това ще ви даде страхотен стимул за новата година, а докато дойде декември, гледката на все по-пълния буркан ще ви повдига настроението.

 

Ако решите да последвате само 3-5 от всички насоки, които споделям в тази статия, бързо ще дръпнете с голяма крачка напред, а ако приложите всичко, само въпрос на време е и вие да бъдете сред хората, чийто пример автори като мен ще цитират в бъдещи статии за навиците на успешните хора.

 

Last, but not least:

1. Ако искате да ви съдействаме като лектори на ваше събитие, прегледайте с какво можем да сме полезни.

2. Научете и как един проект с 1 000 000 лв. инвестиция пропадна, а друг с 0 бе награден от Президента.

3. За въпроси, свързани с ООД, ЕООД, общи условия, регистрация като администратор на лични данни, готови за използване ръководства и шаблони за изброените и други с правен характер, вижте тази статия.

4. Или пък как да 10x-нете вашия проект с процеси и процедури? Вижте тук.

5. Научете и всичко за програмата Google Ad Grants – $10 000 на месец безвъзмезден AdWords бюджет.

6. Вижте фазите на работа по един проект, както и ползите от Гугъл Ад Грантс за вашия проект.

 

Save

Save

Save

Save

Save